16.05.2020

Anlamın Boş Meydanı


Anlamın Boş Meydanı

Mesela bizim Borges'de, Italo Calvino'da rastlayınca büyülendiğimiz bazı edebi yordamları, bazı en son NYTimes Roman Kuramlarını okumuş yazarların yapabileceği şeyler zannedenler var. Eski kültüre arşive güven o kadar cılız ki, imanın şartı artık Kuran'ın Chouraqui Fr. çev./ Tr. çev.

@MihailBakhtin henüz karnavalın Venedikte, eski Bizans'da değil de Ezeli İran'da Muharrem Ayinleri, Taziyeler, Kan ve Dehşet tiyatrosunun Dram, Siyaset, Edebiyat, Sivil Toplumu önceleyen bir İsis Osiris Yanışının kutsaması olduğu fikrine yaklaşamamış, boyama sanatı ile uğraşırdı.

Yokyok @MihailBakhtin olmadı iyi çocuktur, ama az saftır. Şimdi din kitabı okumam ben diyor ya bu; Zohar çıkmış aldın mı? dersen önce kızarır, not alır, gider eşek gibi okuyarak gelir. Ulan Kuran’ın Chouraqui Kudüs basımı çıkmış felin kağıdına, basar 500ü alır okur: böle böle adam ettik


NYT kritiklerine çok önem veren mason Cağaloğlu yayınevleri & dağıtım şirketleri o ara ne moda ederse, 5 postmodern iş günü içinde 5 postmodern Ölü Fransız yazar ismi geçmesi kaydıyla okur. Sinema, hayat tarzı, büyük siyaset, varlık, hiçlik, ahlak, inayet, aşk hiçbiri ilgi alanına girmez, mana teşkil etmez. Pro-bro monolingua'dır!


İnsan gördüğü her türlü ahlaksızlığa rağmen yaşadığı bu devirden (başka devir yok ki) sapkınca bir haz almaya başlayabilir (normaller gibi yani); bunu anlayabilirim de; yahu bırak kuramı, sen yazarsan kaleminde bir sızıltı olur az biraz; neyi kutluyorsun ne bu durdurulamaz Alegres?

Doğu Perinçek ile İsmet Özel'in aynı doktora gittikleri konusunda ciddi (semiotik, hermenötik, jüdikatif) delillerim var elimde: İsviçre neyse ki, sürekli nakit akışı dışında, hiçbir manevi tarihsel ilkeyi parmak hesabı oylama dışında herhangi bir manevi merciye havale ile çözme yeteneğinde…

İsmet Özel devletin diyanetin yalanlarına Forclosion'un -ve- ikinci el Nato karargâhı belgelere tapınmanın histerisinde son safhalarını yaşıyor (bunu Mehmet Akif'i sürerek ona da yapmışlardı). o dergâha deli diye kilitledi devlet onu, devlete havlıyor. Sahi sananlar olabilir hâlâ!

Bir de bunların namuslu Sezai Karakoç gibi "Stalin'in ürünüyüm", "beni Stalin yarattı" gibi yüksek bir şiir dizesine muktedir olamayacak kadar saf olma ihtimali? Devlet onlar için babasızlıklarını telafi eden öyle derin 1hayali gösterilen ki: Ermeni Soykırımı Yalanı ya yalansa?

İster Avusturya-Macaristan ve Osmanlı İmp arası kalan zavallı bölge ultimate olmak üzre, ister İngiliz İmp - Hollanda - Portekiz - Fransız Kebek Rusya - Sovyet - ABD imp Çin - Afrika söz konusu olsun (dünya dönüyor ve yuvarlaktır) dünya bir ölüm tarlası nehirler intihar tarhıdır.

Bir yönetim şekli bile sayılmaması gereken (ohne nicht Sittlichkeit) demokrasi ile bir ekonomi çeşidi olarak sunulmaması gereken liberal ekonomi ve sermaye birikimsizliğinin el değiştirme HIZI aynı torbaya konar konmaz en gözü dönmüş ve sömürücü Kolonyalizmlere neden olmuştur:

Beğenelim beğenmeyelim sağlam bir barometre /ein Seele/a Soul olarak Unesco İnsanlık Mirası tarafından korunmaya alınması gereken soy Fransızlar (Guyana) geçen bir yıl Refah Devletinin Sonunu Haykırdı; ama ölen İtalyan halkı oldu! Hong Hong halkı ise elit 1şekilde ayaklandı, ölmedi.

11Eylüle aklımız tutulmuştu, Ladin failiyle dalga geçtik. Ama Corona kapitalizmi sembollerinden değil de -hiçbir mecâz olmaksızın- kalbinden vurdu; bizde titreştirdiği o serbestlik, fırsat eşitliği, kadere şansa inanma, kazanma kaybetme, ölümlülük, korunma ve çılgınlık& çokça çalışma

Diyalektik bir metod bile değildir; düşünme denilen hemzaman-hemmekân sürecinde düşünmenin terimleri veya basamakları ya da en azından kelimeler arasındaki varsayılan veya dayatılan şematik sıra-süre-düzenini, vulgeri bozandır o öncelikle: "Her ağaç dalında güzel" gibi örneğin...

"Kubad Abâd ve Keykavus'un İçi Boş Ateşgâhları Mes'elesi: Karaman, Konya, Malatya ve Kayseri'de Geç Dönem Helenistik Mimarinin Yeni-Eflatuncu Nazariye ile Değerlendirilmesi: yeni bir Mimar Sinan Monografisi için vesika çalışmaları" başlıklı bilimsel makalem 2012'de hazırdı çoktan

Bu en azından 3 ayrı makale ve "ömür boyu araştırma projesi" olması gereken saha benim uzmanlık alanım olmadığı için kendi hipotez ve keşiflerim -kendi uzmanlık alanımla ilgili yeni bir şey bulmayı beklerken- roman formatı (en nefret ettiğim ifade) Efsane Kitap (Heft Penç) oldu!

Arendt'in meşhur NYT makalesi: Soykırımda 4.5 milyon Yahudinin hiç isyan etmeden, neredeyse itaatkar bir şekilde önce evlerinden edilip kamplardan, gaz odalarından geçirilmelerindeki "başarı"da Nazi düzeninden çok Yahudi liderlere sonsuz güven & bağlılıkla hareket eden kurbanlar olması!

Çoktan seçmeli eğitim sisteminde hayatta bize lazım olmaz demeyin, oturun bunları da çalışın, sorabilirim: 1-Dieu sans Monde/1'-Dieu sans Hommes/1''-Dieu sans Dieu/2-Monde sans Dieu/2'-Monde sans Hommes/2''Monde sans Monde/3-Hommes sans Dieu;3'-Hommes sans Monde;3''Hommes sans Homme

Mais ce qui serait encore pire c'est de se postuler à la place vide du signifié transcendantale dans la Place Sorbonne, dans une terasse de Café, avec un RV en chaine de signifiant qui se capitalise en retro-référence retentionnelle-protentionnelle (mais toujours mauvaise intentionnée)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder