8.09.2020

"Ruh Eğitimi"

 

"Ruh Eğitimi" avec ou sans complaisance...


Je cherchais depuis quelques jours (mot/concept "complaisance", sans/ avec) un style dans le choix de l'écriture qui est souvent servi à la littérature mais existe aussi en Philo, et exige une attention et une calcule plus attentives et éprouvants dans le choix des mots.

(à comparer avec)

https://herrselavy.blogspot.com/2020/03/reconciliation-compromis-ou-resiliation.html

 




Ahmet Çiğdem'in derli toplu, iyi bir incelemeye dayalı Türk Şiiri denemesini okurken, birden-ve-yeniden, aradığım bu "avec/sans complaisance" kavramı aklıma geldi:

Her duygulara, etiğe, hem retorik ve edebiyata, hem de özellikle de iktidara, halka, siyasete ilişkin her tavır alışta var.

 

Kötü complaisance:

"Ve doğrudur: günümüzde şiir yazmak, tekil olanın savunulmasının değil, bir şiir komününe kapılanmanın vasıtalarından birisi hâline gelmiştir. Tekilliğin ve özgüllüğün savunulması, bir komünün konvensiyonlarına itibar etmek ve orada hayatını sürdürmeye kurban edilmektedir."A.Ç.

 

Ahmet Çiğdem, olumsuz ve gözden kaçan anlamıyla "danışıklı dövüş" diye tercüme edebileceğimiz ("yaltaklanma" diyor Tahsin Saraç) "complaisance"ı çok iyi tarif etmiş. Bir etik, estetik ve siyaset dersi olduğu kadar bir "Ruh Eğitimi" dersi var burada...

https://perspektif.online/peygamber-ve-dusunur/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder