3.09.2020

Nietzsche'yi Nasıl Okumalı?

 


Nietzsche'yi düşünüyordum dün "yarım kalan kitap" derken: Güç İstenci.

Nerede ciddi, hangi satırda ciddiyet görünümünde alay ediyor, nasıl ayırd edebiliyoruz?

Harika parlak bir fikrinden büyüleniyoruz: konu Modern fenomenleri teşhis & tedavi: Bilime "arkası yarın, tefrika roman" diyor.

 

Tam 18yy'ı, Rousseau'yu,estetik cümle tarzını övdükten sonra,"19.yy biliminin kompozisyon'u kurban edip sadece yarım, bütünlüksüz, tefrika vaad etmesini teşhis harika! Ama hemen sonra askeri erdemleri tedavi olarak önermesi!

"Bütün" Nietzsche sevilebilir, bütünlüklü anlaşılabilir mi?

 

Zorunlu olarak metafizik/ ilâhi/ dini temelli olacak 1 "tutkusuzluk", arzusuzluk, kadercilik "Bütünlüklü Dünya Görüşü" çatladığında hareket, kamçılanma, tatminsizlik, ket vurulma,hased (penis hasedi), fallo-nutuk merkezcilik=Garb başlıyor:

Ermeni Soykırımı ilk modern akt! Kendini gösteriş

 


Nietzsche nasıl okunmalı'ya buradan devam:19.yy. insanı Tutku'yu tercih/ keşf etti diyor. Şark tutkusuz, sadece arzuluyor o kadar. Askerî felaket yaşayana kadar Şark'ta yetişilmeye çalışılacak (Kâf dağı dışında) erek (milliyetçilik; siyasal İslâm) yok. Batı, savaşa transfer edecek Tutku'sunu!

Alıntı :

"Peu oisif, sans une préoccupation précise, le turc n'est jamais passionné de rien, pire encore ne regrette rien, seulement il désire... Bien introduit á la féminité promettante que la vie citadine lui offre, s'adonne au fumer d'opium." (Hahn-Hahn, 19yy)

["çok az faaliyet gösteren, bir mesleğe sahip olmayan türk, tutku nedir bilmez, zalim tarafi ise özlem duymaz, yalnızca arzuya sahiptir. şehrin sunduğu şehvetli dişiliğin tüm hoşgörüsüyle tanışmış olan türk, kendini afyona adar."

ida von hahn-hahn, 1851]

(J'adore les observations très justes...)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder