12.01.2020

Karl Marx Online (İnsan Kaynakları)


Karl Marx Online (İnsan Kaynakları)

 

Davranışsal Ekonomi= "İnsan" diye bir tarihsiz, jeneolojisiz bir soyutlamayı al, Aristo'nun hayvanla ortak ilan ettiği "hayvansal ruhu" giydir, kafana (meslekî yanılsamalarına) göre "dürtüler"le donat (istekler, arzular, ihtiyaçlar), yetmedi yanlış seçimlerini veri kabul et, ha bi de Aritmetik ekle!

Ekonomi'ye Giriş (101) almadan Psikoloji'ye Giriş (101) zorunlu kılınmazsa, Trieb, Pulsion, Dürtüler teorisi Pavlov'un köpekleri düzeyinde de okutulmazsa, Marjın (çevrenin) merkezi (tahıl borsası değil kastedilen), fiyat istikrarsızlığını nasıl tetiklediği gösterilmez ise "Dürtme Ekonomisi"!

Akademinin (kısmen matematiğin psikolojik transandantal kökleri konusunda kör cahil yetiştiklerinden) ampirikle temaslı algoritmaya bile aslında o kadar az inandığı bir çağdayız ki, KOBİ mantığıyla telefonla anketçilik hala veri tabanı için sağlıklı (Konya şehir tv gibi) sayılıyor.

"İnsan Kaynakları" uzmanları iyi bilirler: CV. yazma kılavuzlarında kurnazca yazılan "şahsi ilgi alanlarınızı, hobby ve meziyetlerinizi ilâve olarak yazmanız şansınızı artıracaktır" ibâresine Asla itibâr etmeyiniz: Şahsî meziyetleriniz şirket çalışanları ve işleri için Engeldir![1]

"Ehliyetsizliğe Övgü" hem kapitalizme geç başlayan hem de tam da bu nedenle kapitalizme doğal yoldan değil Faşizm şeklinde örgütlenen Devlet Kapitalizmi, sınıf ve parti tahakkümü ile başlayan toplulukların el kitabıdır: Meziyetin yok ama sömürü fikrin varsa proleterin patronusun!

Ne zaman ki Osmanlı'da önemli Devlet görevleri -ismi ve liyâkati ne olursa olsun- Devlete nakit veya aynî (taşınmaz) Rüşvet ödemeyene kapalı (liyâkat kültü ödemeye tabii) hale geldi, ve Devlet kendini şirket gibi nakit uğruna halka açtı, 'ulufe' bitince Kapitülasyona teslim oldu!

Kapitalizmin özü liyâkate karşıdır, liyâkat kültürünün sona ermesi, çözülmesi olmaksızın kapitalizm başlayamaz bile: "Mülk Allahındır" soyutlamasını düstur edinen Sultan toprakları ve akarları sadakat olarak anlaşılmış liyâkat kültüyle Tımar gibi dağıtmak ve geri almakta beis görmez.

Bu mantıkla, Devlet eliyle -haksız rekâbete dayalı- kapitalist Hile-Hurda ekonomisi, Devleti âlânın Hibe (tahsis, vergi indirimi, yap işlet gerisini boşver, devredersen de başkasına tahsis ederiz, vb.) keyfiyeti, din=para özdeşliği tam sağlayana (dinin özü yok edilene) kadar sürer.

Komünist hayaletin TC'de din elden gidiyor korkusuyla beraber servetin el değiştirmesi (ayakların baş olması) motifi üzerinden öcüleştirilmesinin en önemli sebebi kapitalizmin zaten dinî azınlıkların ayrıcalıklarına el koymanın dinî kural haline getirilmesiyle palazlanma zorudur.

Sahip olman gereken 1,5 meziyet beyaz yakalılar için sınaii-akademi işbirliğinin ilki lehine olduğu 2. sınıf ünivesite mezunu (seçkinlerin üniversitelerinden mezunlar kendileri patron olamıyorlarsa zaten başarısızdırlar) ve de şahsî değil sınıfsız, ontolojik para orospusu olmandır.

Bu konuda Teori senin için şöyle yazar (Marx, 1844 Elyazmaları): "Evrensel Kibar Orospu, insanların ve halkların pezevengidir" (çev. Kenan Somer, s.232). Kibar, yani "kokusuz"(pecunia non olet), yani kimliksiz, satılmış değilsen, adî oropu (namuslu hayat kadını) olarak kalır, ne kendine ne  kapitalizme yaramazsın.

Teori senin için daha ağır bir şey daha der (ama anlaman zor): "Görünür tanrısallık, tüm insanal ve doğal niteliklerin karşıtlarına dönüşümü, olanaksızlıkları bağdaştırma". Patron senin şahsî orospuluğun kadar ona yaptığın pezevenkliğe muhtaçtır: Onun bokunu (mamül ürün) nakde çevir!

Bu onu görünmez ama her boka maydonoz olan Gökteki Tanrıyla karşılaşmaktan daha mutlu edecektir: Sende "Görünür Tanrısallığı", dokunduğu boku altın yapan gerçek üretici gücü, pezevenkliğin ontolojik hafifliğini deneyimleyecek, olanaksız denilenin olanaklı olduğunu müşahade edecek!

O zamanlar Akademi henüz orospuluk bölümleri açmadığı için Marx'ın bilmediği bişi de ben ekleyeyim: Sürdürülebilir kibar orospu ol! Ön plana çıkma! Meziyetsiz cahil ve yoksul kökenli patron seç; meslek odalarında sergile adamı ibretlik diye! Okulda stajda öğrendin ya ğöt yalamayı…



[1] Les experts des « Ressources humaines » savent bien: Ne soumettez jamais vos vertus personnelles à votre CV! “Vos intérêts personnels, vos hobbies” contairement à ce qui en sont écrits dans les manuels de redaction, vous feront toujours des obstacles, et aux employés et aux affaires…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder