29.04.2021

Différance: Bir Güç Oyunu…

 

29 Nisan 2021

 

Différance[1]: Bir Güç Oyunu…

(Yapıçözümün bir Yapıçözüm Denemesi)

 

"Biçim, ancak gücü kendi içerisinden anlayacak gücümüz, yani yaratma gücümüz kalmadığında büyüler."

 

| Jacques Derrida

 

Biçim denilen, ve bize öyle gelen şey, aslında içine tam olarak nufûz edemediğimiz, örtük de olmayan, "zamansal", i.e. nerede başlayıp nerede bittiği (sınırları) de tam kestirilemeyen bir “güç oyunu”dur; ve bu oyundan bize ancak "uzamsal" olarak anlık bir görüngüsünü sunduğu için -bir "ikon" gibi- büyüler.

Dahası, saf güç -kendinde ve kendi için- anlaşılamaz, içine nufûz edilemez; bizim "güç oyunu" tâbir ettiğimiz şey de aslında bir "biçim", "güç-biçimi"dir; ve ancak biçim anlaşılabilir (anlayış gücünün altına düşer); bu kapma ve kapılma anı (anlamanın derecelerine göre), yine zamansaldır.

Daha açık tâbirle, biçim her zaman onu yöneten ilkeleri saklı veya örtük tutan zamansal bir gücün göstergesi, tezâhür biçimi olarak "bizim-için"dir; aşkınsal gücümüzün bir göstergesi, etkinliğidir: Doğada (kendinde) biçim "yoktur"; sadece "güç/ zaman" "vardır"; ve onu tam göremeyiz.

Modernler (Leibniz, Kant) "güç"ten (bilinebilir, hissedilebilir olması bakımından) "differansiyel" olarak (komparatif hesap) söz etmesini "bildiler": Aristocu "dunamis" varsayımı "düzeltildi" (farka tâbii kılındı): Biçim, gücün bilinebilirlik nedeni (ratio cognoscendi'si) haline geldi.

Bence, ilk kez Kant'ın "Dinamik Yüce" anlatısında "güç" iki nesnel entite'nin karşılaşmasından belirtik olan "fark" tanımından çıkarak; ben ve güç; ben ve Doğa; Ben (artık doğa ile aynı kumaştan biçilmemiş) ve Fark, haline geldi: Kendinin kendinle farkı olarak, saf Fark olarak güç: Biçim

Şüphesiz bu anlatıyı; Gücün ve Biçimin bir tarihi olduğunu, onun zamansallığının yasaları (diyalektik) olduğunu biz Hegel'den itibaren "bilebilir" hale geldik ("Güç ve Anlayış gücü" anlatısı): Biçimi üreten güç, ve gücü bilinebilir kılan biçim'de yadsıma ('nın yadsıması) serüveni...

Kant gücün bir Kraft (yeti) olduğunu "fark"etti; Hegel bu Kraft'ı (ki artık Geist) devinimi (Tarihsel kinesis) içinde doğru okudu. Ancak Heidegger'le "güç" (dunamis), Doğa (bilimi) ve "Kraft" (epistemoloji) indirgeme-biçim-lerinden çıkılıp Varlık -Güc'ün en eski Yeni adı- ve ondaki fark (varolan) oldu.

Zannımca, Deleuze'ün "Fark ve Yineleme"sinden sonra Derrida bu serüvenin mirasını tek bir kelimede, "différance" (ayıram)'da işaretlemek istedi; aslında Güç ve Biçim Metafiziğinin (çoktan başlamış) yapıçözümünün son evresini sundu: Göstergesi (biçimleri) silinen Fark (Güç) oyunu...



[1] Ayıram.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder