29.12.2016

Allégories de Poésie




Allégories de Poésie

Après très longues années (après mon film « Roman de la Famille », 1991, dans les archives de Lightcône), je parle de nouveau de ma famille (que je n’avais auparavant exposée que quelques photos très anciennes de l’album familial) dans ce jour de mon anniversaire du 27 décembre 2016 (56ans). Et j’enchaîne très rapidement à la question d’être et de la possibilité de poésie dans l’histoire de la philosophie. Et si ce qu’on appelle « la philosophie » était de part en part (depuis Parménide à Platon, Descartes, Kant, Hegel, Franz et Clément Brentano, Husserl, Heidegger jusqu’à Derrida (« La Carte Postale –de Socrate à Freud ») était une affaire d’allégorie ? Mais de quoi ?

Il s’agit aussi d’une réflexion sur l’histoire de la poésie récente en Turquie en rapport avec les conceptions politico-historiques.

Post Scriptum :

1- Si l'on va écrire un jour, non pas encore une anthologie mais une véritable histoire raisonnée de la poésie des dernières décennies turco-kurdes,

2- Il faut pouvoir essayer de distinguer ceux qui occupent une place et ceux qui miment ce lieu (commun) dans la topographie historial-idéale.

3- Deux cas intriquants: celui d'İsmet Özel et celui d'İzzet Yasar seront amplement instructifs ou fictifs dans cette topographie toponymique.

4-Pour une préambule aux études des cas litigieux, mon film "Allégories de Poésie" peut être instructif (et j’espère guider certains), malgré toute apparence de pédanterie.

 

Enregistrement du 27 décembre 2016

27.12.2016

VAHDET VERSUS TEVHİD


VAHDET VERSUS TEVHİD

 

(Question de Tiers exclus (aparté) et de tiers inclus, ainsi que celle de "double source/ centre" ou de l'elliptique, y compris en Rhétorique, j’en fais le cas, y compris mon cas)

'Insécurité du Territoire'ın (Tekinsiz Vatan) yazarı Paul Virilio, bizimkine 'yamuk' diyen, en az, altı yıl ömür biçen İsmet Özel kadar haklı: 2023?

Kadıköy rıhtımında yaya geçidine tek açık yer 'Mado' önünde, karşısında ise Havaşş Otobüsleri ve dev İBB tuvaleti var: “Orda ye, karşıda Akbille!” diyor yeni Papan Urban.

Kumkapı'dan Tünel'e doluşup yetmiş iki millet denizi geçip an itibariyle Koşuyolu'na gelebilir; ‘Sütiş’, ‘Mado’ ve İBB tuvaletleri alarmda olsunlar!

"Böyle bir tweet artık yok" ibaresini aldığınız vakit, doğru yolda küçük taşlar bırakarak ormanda yolunuzu bulmaya başlamışınız demektir!...

#5BinGidaMühendisi #BiriDeÇıkıpDemiyorKi Nolacak bu Gıda Müh. hali? Pazarda organik don lastiği mi satalım? Yenilebilir iç çamaşırı mı?

Sen de eğer çok ama çok istersen, gelecekte bir gün belki, önemli bir mevkii'de, bir yerin Onursal Başkan'ı olabilirsin Onurkan Uysal kardeş!

“Baştan mı yaratsam?”

Ben de aynı şeyi bazân, Tanrı'nın, İnsan'ın Hilkât'i hakkında düşündüğünü düşünüyorum; ama sonra da son pişmanlık fayda etmez diyorum kendime…

“Her ilimize o meydandan yapalım!”

Ve o meydana hemen bir ‘Sütiş’, ‘Mado’ şubesi, yanına da EnerjiSa fatura ödeme veznesi açılıp orada her şey bedava olsun, Millet de az sevaplınsın!

#BirideÇıkıpDemiyorki demiyor İşte çünkü yemiyor IQ’su 120 civarı olan birilerine güncel olayları yorumlatın ama devlet koruması verin.

O da yetmez; yeni bir kimlik (Persona Grata pasaportu), yeni bir estetik cerrahî yüz ve de Havai'de rezidans gibi devlet güvenceleri de şart!

Biz Musa’nın, İbrahim’in, Adem’in dininden olanlar, Vahdet versus Tevhid akidesini "Siz, Geçmişten" öğrendik: Çoktanrılıkta Vahdet'i görenlerden ol!
 

Esas elinde mikrofon olanı gözüm bir yerden ısırıyor ama; sakın o da bilâl falan olmasın... elçimiz nurlar karlar içinde yatsın. Nerede bu ağca? https://twitter.com/Ratingmakinesi

#21Aralık Bu karanlık geceyi de atlattık mı, önümüz artık Yaz sayılır arkadaşlar! Umudumuz artık, aynen Güney Yarım Küredeki gibi bir Yaz Solstisi!

Benden de septikler (metodik kuşkucu) var ya dünyada, artık gözüm açık gitmem ben:) https://twitter.com/GenekorFener

Ev yapımı sucuk ve bal fiyatları, Kerkük kekiği, beyti malzemesi, içlik don, termal kamera, samsung TV, Karaburun alâmetleri, filhâkika, Şiar!

Ayıntab'a varma hayaliyle, tabya tabya gelen çeçen ve tunuslulara esenboğa, sabiha bombardiye, tuzla tersane, hababam sınıfı okulları açınız!

İslam'ın reformunu rönesanstan önce yapmış Cami-ül Fussiye'de Mahmud, türbesi II inci'de,yıl 1961: Mübadele ile gelen gizli kemikler: Yâ Rab!

O halde fetret döneminde dans! 11 yıl sürer bu yıldırım beyâzıt yenilgisi artık timur da türkmenbaşılığını yapsın amasya edirne bursa mağnisa’da…

Allahtan tımar ve zaviyeler sıkı denetim altında ve ortaklaşmacılık serbestiyeti keyfiyeti torlaklar boyunu toros karaman’a sıkıştırdı gûlam!

Serezli soyadı kanununa takılmayan nisâ'lar, Ayasuluğ beyi tekfur Aleksandr'a defnedildi Dafne :onbeşinci yüzyıla gir artık Thomas Münster!

E bi Datça vermek lazım o kadar el emeği göz nuru verecek Nomenklatura'ya, verecen çalışacak adamlar/ uzaya Kazakistan'dan bile gidebiliyorlar. https://twitter.com/ggwpnore

Metonimik olarak anlaşamıyorsak başa-bazı oynayalım; başımızda bunca dert varken putine çariçeye komiye dürümcüye erken rezervasyon olanakları… https://twitter.com/nevzatpolanyi

Belli bi saatten sonra her şey olabilir ve üstlenmek marifet sayılır temyize gidersin ordan da yargıtay bozar sonra dumas meclisinde bakılır. https://twitter.com/nevzatpolanyi

Aramızda ne thomas more'ler ne arnavutlar ne kampanella'lar var, hınçaklar sırplar anzaklar bohemler makedonlar dürzi güçleri eflak-boğdan!

"Küçük asker, küçük asker, napıyorsun bize göster" ninnisinin devamını bilen İstanbul çocukları kaldı mı ya? Bu ninni kedileri bile uyutuyor…

"Noel baba" ismiyle müsemma olmayacak tarzda zikredilen şahıs, Azizus Şehidimus, Antalya Demre ilçesi nüfusuna kayıtlı olup Din uğruna savaşmıştır.

#BuradanSesleniyorum , Dünya âlemin "Kürdistan İşçi Partisi" diye bildiği, FKÖ, İRA, ETA, ASALA 70'li yılların parlayan yıldızları, modelliydi.

Tam 36 yıldır Bağdat Caddesi, merkezi konumda, resimdeki haliyle kalan, tek Ülkücü Terör Örgütü şubesi satılıktır. Ama alıcı çıkan hiç olmadı.

2016 Noelinde kiliselere doluşan yerli Türk Hristiyanları gene umduğu hutbeyi bulamadı ve Dinayet TV'ye bağlanarak evde kalmayı tercih etti.

Ben yerli Ortodoks Hristiyan olsam sanırım yortularımı düzenli kutlar oruçlarımı tutar perhizimi yapar siyasete felan da karışmadan tüccar, naccar!

Ben mesela Erzurumlu ve hayatta kalan Ermeni vatandaşımız olsam yortular harici dinle ilgilenmem Gürcistan'a gitmem masa başı kuyumcu olurdum.

Ben mesela Yavuz'un Trabzon'daki şehzadelik döneminde onla dağlarda cirit atsam sonra o da padişahken gelip beni kesse ‘adammış Yahya' derdim.

Ben mesela Mustafa'nın gayri meşru küçük kardeşi olsam SultanAhmed camii açılış töreninde padişahı attan indirir önüme katar rezil ederdimdi.

Ben mesela Hicâz'da vefat etsem, naaşım Estambol'a getirilse, mumyalanıp, Sarayburnu'na inat show yapar, denizi Musa gibi yarar Hüdâyi olurdum.

Ben mesela padişah uyuyunca ValideSultan'ın ayarladığı Gulam koynundan çıkarken hamama gider sonra da SarayOglanı Operetimi bestelerdim kine.

Beni mesela Hicâz yolunda Hasan Sabbah kuvvetleri bir güzel soysa, kutsal emanetlerimi çalsa, Hicâz Haçlı Kumandanına bişi sölemez, Tamil'e giderdim!

Hint denizinde hind ve çin fakiri olsam, opium ile İngiliz Sömürgelerini yaysam, Cihâd diye Babür'de handedanlığımı ilân etsem, Belkız beni sev olurdu!

Rum padişahının kızı olsam, Tekfur'a varmasam, Orhan Gazi, gazi olmadan benle yatsa, ondan sonra Türk oluversem keşke, adım da Belkız olsa.

Tarihi ciddi bir disiplin, saygıdeğer bir epistemoloji sanırdım, Dünya Seks Ansiklopedisi imiş meğerse: Bunu da Reşat Ekrem Koçu'dan 1968'de öğrendim.

Türkçe'de seks kelimesi ne demek anlamadım: Divân-ül Lügât-ül Türk'te "cimâ" maddesini okuyalı beri aklımda başka şey var ama onun da çağı geçmiş off.

Madem tekrar koyacaktınız, keşke kapitülasyonları hiç kaldırmayaydınız, KaraköyPort projenizi anlıyor ve onaylıyorum: Karaköy her dilde aynı, Maydos Denizi demektir.

Halk açıkça irade beyânında bulundu, Kasımpaşalı idrâk etti: İdam değil “İtlaf” istiyoruz diye yazdı "Yobaz Çocuk": ee söz Meclis-i Umumiye'de.

Semra Özal Türkçesi'yle dendikte, İmam Hatiplice özürlü gözünü açan kuşaklar, lobotomi disleksi derken, al sana nesli kâzim Karabekir Pasha!

Musul'dan Kirkük'ten Erbil'den Süleymaniye'den pişmaniye getir bana der gibi,"eliniz boş gelirseniz elimi öptürmem ha" diyen bi tarz muhalefet…

Halkın aptal olması işleri engellemez, baştakiler yelken bezi ile el bezi alt bezi ayak bezi tahta bezi toz bezinin yerlerini karıştırınca… Ah benim ak-aklım boz-aklıma!

Demokrasi istedik geldi, memnun kalmadık: şimdi çekilebilirsin,der gibi. Halk bişi istemedi, Hristiyan azınlık laiklik istedi, şimdi geri al!

Bari dinime küfreden imanlı olsa canım yanmaz! İmanını tartar ölçer, sonra da çöpe atar sifonu çekerim böle giderse Tektanrıcılıktan da çıkaracan milleti bre!

Din savaşları hep aynı din içinde olur nedense: Tek tanrı ve en azından Üç tane Tektanrıcılık olunca ee işler biraz karışacak ki tadı tuzu olsun!

Din benim neyime, ahiretlik bacım, ağzından çıkanı kulağı duymayan tek canlı mahlûkat, saydır ağzına geleni: Medeni Hukuğun guguklu olanısın!

Mâzini biliyoruz, pek matah bir şey değilsin, edep ya destur, Edepali Tekfur kızıyla evlen dedi, biyolojik savaş değil, mal mülk sevdası uçkur!

28 Şubatlarda arkanda durduk, aman akdır, kuzudur, daha meleme döneminde, takiyye de ne ki dedik, demokrasi istedik, Deccal geldi!

Kadın kim sen kim? Erkek kim sen kim? Sen dünya nimetinden ne anlarsın? Ey Müslüman Kapitalist Çocuk! Çekil karşımdan huzurdan: Ricâl ol kelp!

Koynumda meğerse Müslüman çocuk beslemişim, hal bu ki vampir melez karışımı anasına çekmiş birisiymiş Siirtli!

Dininin dilini bilsen de anlamaz dragoman derviş tutarsın parayla Yahudi çevirir öğretir gene anlamazdın Göktürk derdin Göttürk derdin afâkî!

100 yıl cumhur,150 de meşruiyet: hâlâ meşru değilsin Osman Pasham! Samos'tan Van'a kimse Dumdum. Ricâlinde hani Kürt aşiretler, hani oy depoların?

Kürtler Ermeniler en rahatları gene: Biz göçmeniz, her an geri yollanabiliriz: Bektaşi yaptınız yaranamadık, Nakşibendi olduk oğlancılık yapmayın!

Şeyhülislam ne demiş? Ben olmasam Halife'yi zaptedemezler, Ebusuut caddesiyim ben, Babâli benden sorulur, az hicap, mürekkebin kurusun Frenk!

Duydum ki Selanik'ten "Hareket Ordusu" yoldaymış, sabaha Fener Patrikhanesi önünde Fatih'in fermanı okunacak Vatikan elçisi nazırında Etfal!

İsmet Özel akut solunum yetmezliğinden cihaza bağlı yaşatılıyormuş, bir nefese hasretmiş, müridleri evinin önünde şamdan yakmış merasim var!

Fatih Çarşamba'dan Samsun sahil hitler otoyolu ile Teşvikiye teşvikli protokol ölü gömücü camii arası Tünel kazı çalışmaları hızlandırılmalı!

Size dini ayin serbestiyeti getiriyorum deyince bu laiklik değil oğlancılık sübyancılık koğuşçuluk milli türk talebe birliği adetleri vb. oluyormuş.

Abdülaziz fazla alafranga tuvalet gibiydi hallettiniz, e bu da öle, hadiniz: Mahmud-II'yi nerden bulup başa getirdiniz? Bak Bedrettin de orda…

Şişli Abide-i Hürriyet Anıtı resmi açılış töreni. Katakomb ayini, Konuşma, Tören, İstiklal Marşı, Dağılış. Mithat Pasha kafatası ayini gecesi.

Karabük Kömür İşletmeleri belgeselinde müthiş ifşaat, şefaat, Ergani, Ereğli, Muğla termik, SSCB Seydişehir CHP konuşuyor ve itiraf ediyor.

Malatya Prunus Armenicus'u ile meşhur Ermeni kentimizdir,1915 katliam ve tehcirinden sonra Kürt göçü ve iskân politikaları ile hassastır İ.İ.

Eyüp Sultan mezarı etrafında çöreklenen Ensar vakfı + tüysüz Arnavut öğrenciler için "Uluslararası Kosova Üniversitesi" tabela üniversitesi!

Üzmez Üzülür Üzülür de Süzülür / Her derde devâ / Ver Allahım bana Viagra / Renaud Barbaras fenomenoloji ekolü sen çok yaşa: Başarı Kolaydır.

Anaokullarında fiyat yarışı: Sanırım 6000 dolara 6 yaşında Edmund Husserl ve Jean Piaget, olmadı Monsouris ekolünde Ermeni Yahudi Bagdadi juniors.

Beydağları, Kastamonu, Amasya, Bilecik, Kaz dağları; Deliorman, Manisa, Aydın, Trabzon, Hopa ve Rize eşrafında ayaklanma belirtileri saptandı.

Hayrabolu, Keşan, Galipoli, Boğazkesen, Şarköy, Çorlu, Yalova, Kırklareli, Meriç boyları Halep, Istranca dağları, Bolu, Görele, İvedik, Es-es.

Şehzâde Bayexıt exunt, Hamlet girer: Sahne II, Akt IV, Pazaric, Derbent, Deliorman: Tirad. Bim ailesi Şok ailesine karşı A101 savaşları. Albayrak!

 Kavacık köprü,Milli Saraylar restorasyonunda mühim haberler cemar fırka cemaat Ümraniye Üsküdar belediyesi hareketliliği nöbetçi Yavuz Hilmi!

Trump, Adıyaman c.i.a. Menzil tarikatını ziyarete gelip Bagdadi Nakşibendi Kabir ziyaretlerinde bulunacak Hişam Hiram Harezm Hatemi Damascus.

Ensar vakfında iğdiş törenleri mason İslamlığı ile Semra Özal'ın Sisi cemaatini birleştirdi, Kuran analizi ve sayılarla yaşam koçluğu fenomen!

Dinayetin emir komuta zincirindeki bir İmam'dan iç burkan bir cuma hutbesi: satır arası imâlar, ağlayan ve ağlatan bir imam. Mutlaka indir dinle ve dinlet!

İşte o an gönül gözüm açıldı ve içimde sıcak bişi hissettim ve hocam bana yardım etti o şefaata ben de erdim diyen ermiş bir kadından yumuşal!

28 Şubatta hep beraber sırayla değil nüzulle sırası gelen gidiyor dünya malı ahretlik son perde camii ül beyân kaf ul kûn derkenâr muallakta!

Aleviler 'Kızılbaş' mı? MumSöndü ayini gerçek mi? HacıBektaş kimdir? Moğollar Anadolu'yu özgürleştirdi mi? Tarih dergisi.

Biz ailecek Sünniliğin Hanefi, hatta en sabî mezhebini seçtik ama küçük kardeşim Aleviliği seçti şimdi mutlu ama gelmiyor bize napmalıyız ailecek?

Bizim köyün pınarları hep Yezidî hep Mecusî tapınaklarımız evlerimiz dergâhlarımız ateşgâhlarımız ocaklarımız döllerimiz: biz şeytandan yaşlıyız!

 

21-25 Aralık 2016