31.07.2020

Kenos : Nicht-Tun & Nicht-Tat


Kenos : Nicht-Tun & Nicht-Tat

 

"Il faut avoir courage et dire l'étrange" diyordu G. Granel, Kant'la ontolojide açılan boşluğa (kenos) ve bu yokluğun, yoksunluğun, belirlenmemişliğin, vahiy-kelâm yokluğunun, ahlâk yasasının içeriksizliğinin erdemlerini keşfe çıktığı bir yazısında: "Tözden Uzakta -Kant'ta kenos"

 

Yokluğun (var olmama anlamında değil; ama varolmanın koşulu olarak "hiçliğin" de değil, henüz varolmayanın koşullandırılmaması olarak yokluğun; veya latent (çekinik) veya potensiyel'in, olasının da koşulu değil) koskoca bir şans (tukhè) olduğunu bir idrak edebilseydik keşke (G. G.)

 

Peki biz de cüret edip soralım! Kant (onun temel olduğu kadar çağına ilişkin eleştirisi) bir yana; insan yeryüzüne gözünü açtığı ve bu ne, bunun anlamı ne? diye sorarken kendini yakaladığı her defasında, kurban edilmemiş Et & damarların içinde kolunu gezdirdiği her vakitteki kenos ne?

 

Hayvanlarla ortak paylaştığımız, yemek & sindirmek, kendinin yapmaktaki gizli vahşetin fevkine varmadan veya keyfî bir spekülatif biliş sorusundaki; herhangi bir içerikli hayvanî merak, tanıma arzusu veya niyet beyan eden "bu ne?"deki bu'dan önceki,"belirlenmemiş bu" ne?deki dehşet!

 

Nedir bu gözlerdeki boşluk? Sayısal olarak çok olanda her defasında "bir" olan? Nedir peki bilinmeze adanmış bir canı alan kasap/ celladın, ayin yöneticisi veya kendini kaptırıp metnin, kuralın dışına taşmış olmakla birlikte "bu"da bir olan vaizin, ecinninin, delinin sapkının içine gömüldüğü Bir?

 

Nedir peki mevcutla artık zorunlu bir bağının olmadığı, olmaması gereken, zorunlu, bütün buyruklara, "olması gereken"lere yer veren, ama kendisi bir buyruk olamayacak kadar apaçık olduğu için her defasında buyruk olarak geri verilmesi gereken, düşünce öncesi, dışı, mihrakı, odaklanma?

 

Biz Bir'i bilmiyoruz ki Çok'u nereden bilelim? Çok'u Bir'den mi bilelim; Bir'i Çok'tan mı bilelim? "Astronomik rakam"nedir?

Bir "kesit"i "Sonsuz'a olmasa bile "sonsuzca büyük"e yollayabiliyor, "sonsuzca küçük"e geri götürebiliyoruz (Leibniz/ infinitezimal); "Matematik Yüce" ise öznesel Bir max/ Kant…

 

Peki nedir "bu" tantana sabah sabah?

Bir "hiç"ten bu vaveyla!

Nichtung! Hiç-lik

Nicht-Tun ve de Nicht-Tat!

Edimsel, edimdeki, etkinlik halindeki Hiç;

ve Edimsel olarak tamamlanmış, vücut bulmuş Hiç!

Yani, "bu!"

Gösterdiğim an yok olan...

Aha Erlebnis!

Eureka!

Tas tarak hamam –Thales

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder